Viktigt med rätt projektledning

Alla stora projekt behöver adekvat och tillräcklig projektledning för att komma någon vart. Det är bra att både ha koll på hur arbetet fortgår men även hur ekonomin rullar på.

1045484-management-function-business-diagramEtt stort projekt som tar form i sommar är ”Stugan” i Dalarna, rapporterar DT. Det är ett svenskt spelprojekt som är grundat av några av Sveriges mest inflytelserika och framgångsrika datorspelsutvecklare. Projektet som började redan i slutet av juni ska ge okända spelutvecklare från världens alla hörn luft under sina vingar – och chans att kickstarta igång sin karriär. Grundare är nyckelpersoner bakom Cany Crush Saga och spelgurus med bakgrund i EA och Rovio. Bland sökanden från 35 länder är 23 utvalda att delta i utvecklandet av sina spel, i Falu Kommun.

Ett annat stort projekt är EU-kommissionens satsning på The Human Brain Project (HBP) rapporterar DN i en artikel. Ett projekt som till sin storlek har jämförts med människans första månfärd handlar om hjärnforskning. Neurovetenskapen växer och kunskapen vi har om våra
mänskliga funktioner öppnar dörrar för bot på alla möjliga sjukdomar; Alzheimer, Parkinson och liknande kroniska åkommor som främst tycks drabba de äldre i befolkningen. Målet är i stora drag att bygga en detaljerad och realistisk version av människohjärnan som datormodell – något som tros kunna ta runt tio år. EU-kommissionen har bestämt sig för att satsa 9 miljarder kronor på HBP men projektet är omsusat av interna oenigheter och starten kunde ha varit bättre.

I ett stort projekt där mycket pengar satsas och investeras, med ett mer eller mindre klart mål, är det viktigt med inte bara professionell och erfaren projektledning men också ha en stab som har koll på bokföring, redovisning och ekonomins fortgång generellt. På redovisningsofferter.se finns hjälp att få för dig som funderar på att ta rådgöra med en utomstående.

Tips till dig som funderar på att starta eget

Andra tips för dig som funderar på driva ett projekt till att bli ett företag är att läsa på Tillväxtverkets hemsida, de har bland annat en lista, utifrån företagarsajten verksamt.se, att gå efter för dig som aspirerar på att bli företagare:

  • Läsa information om att starta och driva företag sorterad i faserna Fundera, Starta, Driva, Utveckla och Avveckla.
  • Skapa en affärsplan i Tillväxtverkets e-tjänst.
  • Registrera och namnskydda ditt företag eller din förening hos Bolagsverket.
  • Ansöka om F-/FA-skatt hos Skatteverket.
  • Anmäla att du ska vara registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket.
  • Anmäla att du ska vara momsregistrerad hos Skatteverket.
  • Se en sammanställning av dina pågående ärenden hos Tillväxtverket, Skatteverket och Bolagsverket.
  • Se dina redan registrerade företag hos Bolagsverket och Skatteverket.