Sök jobb som projektledare

Jobb inom projektledning är hett just nu och efterfrågan är stor, men även utbudet av kompetenta arbetshungriga och arbetslösa projektledare är stort. Så för att verkligen knipa drömjobbet är det viktigt att du sticker ut från mängden – och för att verkligen lyckas är det viktigt att söka jobb på ett smart och effektivt sätt.

6283962-project-conceptDrömjobbet för många är inom projektledning och konkurrensen om jobben är benhård, speciellt i storstäderna såsom Stockholm. Men för den delen ska du inte vara rädd för att söka dessa jobb, tvärt om. Sök lediga jobb i Stockholm men gör det på ett smart sätt! Se till att sticka ut från mängden och fånga arbetsgivarens uppmärksamhet redan från första start för att få ett försprång gentemot dina konkurrenter om jobbet som erbjuds. Men hur du gör detta på ett lyckat sätt är inte det enklaste alla gånger men det finns en del tips att ta till sig,

Tips om jobbsökande-fasen

18106624-happy-creative-female-office-worker-with-computersFör att knipa drömjobbet ska man inte tro att det bara är att vandra in på intervjun och landa jobbet, det kräver en hel del förarbete för att bli den kandidat som arbetsgivaren väljer i ett slutskede. Vad experterna tipsar om för att bli den som anställd skiljer sig en hel del från varandra, och tipsen är många. Därför är det viktigt att man redan i starten av jobbsökandet lägger lite arbete bakom sökandet. Något Metro tipsar om är att vara strukturerad i sitt jobbsök, välja hur många ansökningar man skickar iväg åt gången och sedan också vara noggrann med att hålla koll på till vem man skickat sin ansökan till – det finns inget som är så pinsamt som ett samtal från en potentiell arbetsgivare som när du inte vet vilket jobb det gäller.

Annat som är värt att tänka på är att alltid skicka iväg sin ansökan till personen som ska ha den, speciellt när det handlar om spontanansökningar på jobb som inte utannonserats. Vanligt är nämligen att spontanansökningar just skickas till vd:n eller hr-chefen och lika vanligt är det då att ansökan villas bort. Skicka i stället din ansökan till personen du tror kan bli din närmaste chef.

Tips inför jobbintervjun

9785432-do-think-means-game-plan-and-aboutAtt vara nervös inför en kommande arbetsintervju är inget ovanligt, speciellt inte när det gäller intervjun för drömjobbet. Men det finns sätt att komma över rädslan och det är genom att vara förberedd, ställa rätt frågor och visa sig själv från sin bästa sida. En som verkligen har koll på den här typen av saker är Googles HR-chef Lazslo Bock som i Dagens Industri delar med sig av sina bästa tips för att du ska lyckas på jobbintervjun och dessa är som följer:

  • Förutsäg vad intervjuaren ska ställa för fråga – enligt Bock är det möjligt att faktiskt förutsäga majoriteten av frågorna som kommer ställas, och sedan är det även vanligt att intervjuaren kommer spinna vidare på dina svar vilket gör det ännu enklare att förutsäga vad som kommer sägas på hela intervjun.
  • Skriv ned frågor och svar – skriv ned alla frågor du tror kommer ställas och skriv ned vad du kommer svara, då kommer du ihåg svaren bättre och se till att ha olika svar att välja på om intervjuaren skulle känna att du inte träffat rätt på första svaret. Öva sedan på dessa högt för dig själv, då låter de mer trovärdiga och du framstår som självsäker.
  • Påstå inte bara, styrk påståenden också – svara gärna med berättelser i stället för enkla påståenden, till exempel inte ”jag är duktig på att projektleda” snarare ”När jag var projektledare för det här projektet så…”.
  • Skapa en connection – läs av rummet och se om något finns som ni kan bonda över, lättare att bli anställd om intervjuaren tycker att denne känner dig.

För dig som är av en äldre generation och kanske tror att tåget för drömjobbet som projektledare redan passerat ska inte misströsta. Även du kan knipa jobbet om du söker på rätt sätt! Ett tips är att spana in Svenska Dagbladets artikel i ämnet, där skriver man just tips på hur du gör detta på bästa sätt.