Projektledare ställer upp i lopp

Projektledare är aktiva personer som prioriterar sin hälsa och att träna. Faktum är att var femte löpare som deltog i Göteborgsvarvet förra året var projektledare. Överhuvudtaget så tränar de med hög inkomst och ett bra jobb mer.

155919-legs-at-the-start

För att bli projektledare måste man ha en rätt hög utbildning och studera i ett antal år på högskola eller universitet. Det krävs även att man är strukturerad och kan leda och styra en grupp. Ytterligare en egenskap som många projektledare verkar besitta är att de gillar att tävla och är sportiga. Det är nämligen så att var femte löpare i de stora loppen arbetar som projektledare.

Över hälften högutbildade

Det är i Göteborgs-Posten som man konstaterar detta och överhuvudtaget är det väldigt högutbildade och högt uppsatta personer som springer de olika loppen. Även i Vasaloppet syns den här trenden och 65 procent av dem som deltar i loppet har läst minst tre år på universitet eller högskola. För Göteborgsvarvet var siffran istället 63 procent. De som ställde upp i loppen hade även en hög inkomst. I medel var årsinkomsten för Vasaloppsdeltagarna ungefär 380 000 kronor och över 40 procent av löparna i Göteborgsvarvet tjänade mer än 400 000 kronor om året.

De med bra jobb tränar mer

Det var alltså 21 procent av löparna i Göteborgsvarvet som arbetar som projektledare. Några andra vanliga yrken var mellanchefer, högt uppsatta chefer, arbetande inom administration och kontor samt arbetande inom servicesektorn. Endast en procent av de som sprang loppet var arbetslösa. Forskare ser att de som arbetar och har ett bra jobb tränar mer på sin fritid än de som har en kort utbildning och låg lön. De personer som tjänar bra och har bra jobb är mer medvetna om sin egen hälsa och har gärna med löpningen i cv:t för att visa att man tränar och håller igång.