Julklapp till anställd

Nu börjar julen nalkas och det är dags för ledningsgrupper runt om i världen att klura ut vad de ska ge sina anställda i julklapp detta år. Tillhör du denna grupp? Då kan det vara bra komma fram till vad du ska ge dina medarbetare redan nu – här är några saker att tänka på.

Den absolut bästa julklappen är den som är personlig med en tanke bakom sig, men när man är chef för ett stort företag med många anställda kan det vara svårt att sätta en personlig prägel på alla klappar man ska skicka med budbil till de som ska få dem. Så hur ska man tänka för att ge en julklapp som uppskattas, trots att den inte är speciellt personlig? Som tur är så har de flesta anställda överseende vid just denna punkt, men många tycker om att få en julklapp där det i alla fall finns en liten tanke bakom. Något som dock kan vara ännu viktigare att tänka på är att inte köpa en för dyr klapp – ger du en gåva som överstiger 450 kronor inklusive moms, kommer mottagaren av gåvan tvingas att betala skatt på hela beloppet och det vill du säkert inte ska ske!

Många företag ger sina anställda en julklapp

”På många företag har man julklappsutdelning till de anställda varje år. Trenden tycks hålla i sig, även om det blir allt vanligare att skänka pengar till välgörande ändamål.” – läs mer.

Citatet ovan är inledningen på en artikel som tidningen Chef publicerade 2011 som handlar om hur just julklappar till anställda börjar bli allt vanligare. Då, när artikeln publicerades, var detta ett relativt nytt fenomen i Sverige och i en undersökning man genomförde bland 230 chefer så visade det sig att det var 7 av 10 företag som planerade att dela ut julklappar det året. I år är den siffran högre, för nu cirka 7 år senare är just julklapp från jobbet mer standard än något ovanligt och de anställda nästan förväntar sig en klapp. Så se till att den du ger i år verkligen betyder något – och kommer du inte på något bra så funkar det alltid att skänka till välgörenhet i företagets eller i den anställdes namn beroende på hur stort företag ni är!