Dags för företagsklapp

Något som är vanligt såhär i juletider är att företagen väljer att skicka ut julklappar till sina kunder som ett tag för året – men viktigt att inte glömma är även att ge sina anställda en ordentlig gåva, det menar forskarna i alla fall.

Rött paketAtt vi i juletider kan se tydliga sökningar på Google i stil med ”bud Stockholm”, ”julklapp till kund” eller ”present till kund” är inget ovanligt. Det blir nämligen allt vanligare att företag, stora som små, skickar ut julklappar till sina kunder och därför kan vi också se en större ökning av sökningar relaterade till detta på nätet. Men vad som är viktigt är dock att företagen ej glömmer bort att också köpa julklapp till sina anställda, det menar en professor vid Högskolan i Skövde som anser att detta är det perfekta sättet att stärka relationen mellan anställd och chef. Förutsatt att man köper en bra julklapp vill säga.

”– Det är ett symboliskt värde i det, att visa att man bryr sig om de anställda och vill tacka för de arbetsinsatser som gjorts under året” läs mer hos Sveriges Radio här.

Men vad är då en bra julklapp att ge kan man fråga sig? Enligt en undersökning i ämnet som Affärsvärlden presenterar så är det egentligen ganska otacksamt att vara tomte på företaget. Undersökningen visade nämligen att hela 37 procent av de tillfrågade att de sällan faktiskt uppskattar företagsjulklappen som valts ut å dem och fyra av tio personer försöker dessutom byta eller helt enkelt göra sig av med den. Och i topp på listan över vad som varit den sämsta julklappen är, föga förvånande, prylar med företagets logo på, något som även Svenska Dagbladet listar som etta. Det bästa att ge bort är istället ett presentkort, och då kan den anställde själv bestämma vad den vill ha – och då gör denne förmodligen sig heller inte av med julklappen. Så ett tips för alla företag som tänker ge julklappar i år: glöm inte era anställda – oavsett om de är projektanställda eller fasta – men se till att inte presenten inte har företagets egen logotyp på!