Börja projektleda

2012 skrev Svenska Dagbladet i en artikel om att det var brist på IT-kompetens – och hur det innebar att 30000 nya jobb var hotade. Vidare i artikeln skriver man att de kategorier av jobb som efterfrågades mest var IT-arkitekter, testare och projektledare. Och bevisat är idag, att mycket kan hända på tre år. Det visar sig nämligen i en artikel från Barometern.se, skriven i april förra året – att allt fler väljer att studera till sjuksköterska – men även, till projektledare. Och det är ju bra, att man har lyckats vända trenden så att projektledare finns, när behovet existerar.

Att studera till projektledare är verkligen ett bra val av studier (vanligtvis innebär det att en studerar ledarskap, ekonomi och organisation) eftersom det leder till att man har väldigt stora valmöjligheter. Det finns ingen bransch som klarar sig utan projektledning ,med allt från byggbranschen till mediebranschen.

Att strukturera och styra

Att arbeta i projekt innebär att man strukturerar och styr. Inte helt ovanligt samlas projektgruppen regelbundet och framför en whiteboard förmedlar projektledaren vad som väntas och förväntas. Många av de studenter som studerar projektledning skvallrar om att det även är ett väldigt roligt program. Det är väldigt vanligt att man som student får praktisera, någonting som självfallet ger mycket inför det kommande arbetslivet. Dessutom finns det mycket att välja på. Det går lika väl att studera till projektledare på ett yrkesprogram som högskolan, det hela handlar bara om vilka förutsättningar som finns och vilken typ av utbildning en personligen föredrar.

Aldrig försent att börja studera

I en artikel från Dagens Nyheter kan man läsa om Joachim Sundberg Boman som saknade ett större ansvar på sin arbetsplats och valde att studera vidare. Han pluggar nu för att bli VVS-ingenjör – men hoppas i framtiden och i slutändan att bli projektledare. Det är en mycket intressant artikel för den som går i samma tankar som Joachim – och den ger även inspiration till hen som tror att det är försent. När som helst kan en välja att utvecklas, för studier är inte bara för de unga. Läs hela artikeln här.

???????????????????????????????????????