Stockholm stad öppnar ögonen

Många yngre personer med funktionsnedsättning är flitiga användare av IT och telecomtjänster. Det finns tekniska lösningar för både blinda, döva och rörelsehindrade som raderar ut funktionshindret. Men många produkter återstår att skapa. – Vad kan vara bättre än att de som ska använda tekniken får vara med och ta fram den? säger Lars Ahlenius, verksamhetsansvarig för Stockholms stads utvecklingsprojekt OpenEyes. 

Lars Ahlenius, verksamhetsansvarig för Stockholms stads utvecklingsprojekt OpenEyes.– Är man funktionshindrad idag möts man av varor, produkter och tjänster som tagits fram av människor som inte har insikt i vår vardag, säger Lars och tar sig själv som exempel:

– Jag tankar min bil en gång per vecka. På grund av en muskelsjukdom har jag svårt att gå in i butiken och betala. Det gör att jag är hänvisad till tankomater. Tyvärr har någon placerat betaldelen på ett 25 cm högt betongfundament. Jag kommer inte upp. Försöker jag betala stående på sidan, så är knappsatsen utrustad med en plastkåpa, vilket gör att jag inte ser siffrorna. I mitt fall innebär det att jag bara kan tanka på två ställen på min sida av Stockholm. De hade ju inte förlorat några kunder, om de hade gjort tankstationen tillgänglig redan från början. 

OpenEyes startade som ett ESF-projekt
2006 för att skapa karriärvägar för unga med funktionsnedsättning. I januari 2010 övergick projektet till att bli ordinarie verksamhet inom Stockholms stad. Samarbetspartners är Telia, Tieto, TDC, Praktikertjänst, Tunstall, Folkia och Vattenfall. Idén är att alla ska bli vinnare genom att integrera människor med andra erfarenheter och förutsättningar och på så sätt bidra till att utveckla nya produkter och tjänster.

– Hur ska exempelvis en blind person kunna teckna tillsvidareavtal med Vattenfall via deras hemsida om den inte är tillgänglig? Eller hur ska en rullstolsburen person kunna byta säkring i sin lägenhet om alla proppskåp sitter precis under taket? frågar Lars Ahlenius och fortsätter:

– Mångfald är egentligen ingen valmöjlighet utan ett faktum. Det är ju så samhället ser ut. 75 miljoner människor i Europa har någon typ av funktionssnedsättning. De arbetsplatser som inser det är morgondagens vinnare.

OpenEyes erbjuder en 6 till 12 månader lång praktik till sina deltagare. Ungefär hälften av deltagarna har sedan gått vidare till anställningar.

– Det är inte graden av funktionsnedsättning eller en brilliant CV som avgör huruvida praktiken blir lyckad. Det handlar om engagemang, motivation och lite jädrar anamma. Har man det så spelar de andra sakerna inte så stor roll, säger Lars Ahlenius.

Ylva Bjelle

På Stockholms stads webbplats kan du läsa mer om Open Eyes.

OpenEyes - länk till webbplatsen

2010-09-23

Information

 

Kalendarium

Inga händelser hittades

Film

 Bild på en sekvens ur filmen Öka tillgängligheten nu.

Se filmer här