Mässa förändrade attityder

När de lokala handikappdagarna rullat i några år ville Tillgänglighetsrådet i Årjäng tänka i nya banor. Varför inte arrangera en mässa i lite större format? Conny Gunnarsson, van mässarrangör i Värmland, fick uppdraget. - Vi hade förskräckligt roligt och uppnådde också en effekt, säger Conny på bred värmländska. Både personer med funktionsnedsättning och företag fick upp ögonen för att man kan ha en anställning, även om man har en funktionsnedsättning. Väljer man rätt person kan den dessutom tillföra företaget något, som en ”normalstörd” inte kan.

Receptet för en lyckad mässa är enligt Conny en känd föreläsare, musikunderhållning samt proffsig ljud- och ljusanläggning. Utställarna fick hjälp att bygga montrar. Ett 20-tal värmlandsföretag deltog i mässan, som fyllde stadens hotell till bristningsgränsen. I paneldebatten deltog Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Årjängs socialnämnd samt representanter från företagen. Men det var i de personliga mötena ute i montrarna som attityder förändrades.

- Det var i mötet ute på golvet som det hände grejer. I det personliga samtalet var det många tankefrön som väcktes. Företagen berättade hur de hade gjort och många var nyfikna. Kan de kan väl jag…

Per Johansson, som startade Glada Hudikteatern, var engagerad som huvudtalare. Fem timmar före sitt framträdande ringde han återbud på grund av magsjuka. Arrangörerna fick då bråttom att kontraktera en ny talare. Tomas Ravelli nappade och satte sig i bilen från Göteborg. När han skulle gå in i mässlokalen var det så många deltagare som ville prata och få autograf att det tog honom 20 minuter att komma upp på scen. Tomas Ravelli talade under rubriken ”Man kan göra det omöjliga bara viljan och ambitionen finns”.

 - Vi hade förskräckligt roligt, berättar Conny Gunnarsson. När Ravelli klev av scen sa han till mig ”Det var väldigt vad många personer med funktionsnedsättning ni har här i Värmland”.

Conny Gunnarsson driver ett tryckeri i Årjäng, som nu befinner sig i en expansionsfas.
- Jag har kontaktat arbetsförmedlingen för att rekrytera. Det får gärna vara någon med funktionsnedsättning. Det har jag insett nu efter mässan.

2011-06-08

Information

 

Kalendarium

Inga händelser hittades

Film

 Bild på en sekvens ur filmen Öka tillgängligheten nu.

Se filmer här